Farola

Farola is a small pavillion, just 5 metres high and produced exclusively in corten steel. From the outset, it was influenced by the deeply emblematic nature of the park, home to works by Alvaro Siza, Aldo Rossi, Alberto Campo Baeza and many more, set among the typical lombardy trees, and by the limitations of the original brief and technical solutions given at the beginning of the project. The aim of this micro-architecture is to allow anyone who comes across it to see the world in a different way, to change their perception and encourage them to raise their eyes upwards. The client’s brief has given rise to the pavillion, firmly anchored to the ground and positioned just off the main tree-lined avenue in the park; when a light breeze blows through the rows of trees, the architecture twists ever so slightly, throwing it off balance, making it vaguely unstable. This natural tension allows Farola to peek through the trees and connect from afar with the works of Siza and Rossi. From a distance the neat, dry geometry of the pavillion gives it an impenetrable air but this sensation vanishes as you get closer. The complex arrangement of different triangular openings makes the skin a transparent fabric which, upon entering, reveals the magical dimension of the “artificial celestial vault”. The changing light and the passing time heighten the sensations at which the irregular geometry hints, in a complex effect of direct and projected light.

Project team: Alessandro Tessari, Matteo Bandiera, Nicola Di Pietro
Project: Pavillion in the Park. Venice. Italy
Type: Private commission. Built
Date: 09.2009
Client: Arch+Art Cultural Association